GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

22 de ani de la ultima decolare…Astazi se implinesc 22 de ani de la moartea marelui pilot si scriitor Doru Davidovici

[ 17 ] 19 aprilie 2011 |

doru1 22 de ani de la ultima decolare...Astazi se implinesc 22 de ani de la moartea marelui pilot si scriitor Doru Davidovici Cartile lui Doru Davidovici au reusit sa transmita unui foarte mare numar  de oameni emotiile unice ale pilotului roman aflat la mansa supersonicului  Mig 21.

Locotenent-colonelul aviator Doru Davidovici (n. 6 iulie 1945; d. 20 aprilie 1989), a fost un aviator și scriitor român de origine evreiască. În anii ’80, a fost unul din cei mai îndrăgiți scriitori de ficțiune din România. Doru Davidovici a fost influențat de operele scriitorilor Ray Bradbury, Radu Tudoran și Bertolt Brecht. Datorită cărților sale, a profesiei, dar și a modului în care a trecut în neființă, a fost deseori comparat cu Antoine de Saint-Exupéry.images3 22 de ani de la ultima decolare...Astazi se implinesc 22 de ani de la moartea marelui pilot si scriitor Doru Davidovici

 

 

  • BIBLIOGRAFIE


Doru Davidovici, Caii de la Voroneţ, Editura Eminescu, Bucureşti, 1973. Premiul I la concursul de debut al editurii, secţiunea proză.
Doru Davidovici, Ultima aventură a lui Nat Pinkerton, Editura Eminescu, Bucureşti, 1975.
Doru Davidovici, Insula nevăzută, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1976.
Doru Davidovici, Intrarea actorilor, Editura Militară, Bucureşti, 1977. Ediţia a II-a. [f. l.], Editura Labirint, 1991.
Doru Davidovici, Zeiţa de oricalc, Editura Albatros, Bucureşti, 1977.
Doru Davidovici, Celula de alarmă, Editura Eminescu, Bucureşti, 1979.
Doru Davidovici, Culoarea cerului, Editura Militară, Bucureşti, 1981.
Doru Davidovici, Aripi de argint, Editura Militară, Bucureşti, 1983.
Doru Davidovici, Lumi galactice: Colegii mei din neştiut, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1986. Ediţia a II-a: Editura Rum-Irina, Bucureşti, 1992.
Doru Davidovici, „V” de la Victorie, Editura Militară, Bucureşti, 1987.
Doru Davidovici, Ridică-te şi mergi, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1991.

Absolvent al Școlii Superioare de Ofițeri Activi de Aviație în anul 1967 cu gradul de locotenent și al Academiei Militare în perioada 1977 – 1979. Pilot, comandant de patrulă și de escadrilă în Regimentul 86 Aviație vânătoare, inspector pentru aviația de vânătoare în Comandamentul Aviației Militare între 1981 – 1986 și instructor cu întrebuințarea în luptă a aviației în Regimentul 86 Aviație vânătoare în perioada 1986 – 1989.

doru davidovici aviatia.ro photo2 22 de ani de la ultima decolare...Astazi se implinesc 22 de ani de la moartea marelui pilot si scriitor Doru Davidovici

doru davidovici aviatia.ro photo7 22 de ani de la ultima decolare...Astazi se implinesc 22 de ani de la moartea marelui pilot si scriitor Doru Davidovici

doru davidovici aviatia.ro photo11 22 de ani de la ultima decolare...Astazi se implinesc 22 de ani de la moartea marelui pilot si scriitor Doru Davidovici

În după-amiaza zilei de 20 aprilie 1989, Doru Davidovici a zburat pentru ultima oară. În al șaselea zbor din acea zi, avionul MIG-21, pilotat de Davidovici împreună cu elevul său, locotenentul major Dumitru Petra, s-a prăbușit de la 1.000 de metri, din motive necunoscute, la revenirea dintr-un zbor de antrenament.

Cu ocazia acestei zile, haideti sa ne amintim cu totii de cuvintele sale:

“ Se intamplau lucruri cumva ciudate, rasturnau intr-un fel firescul gesturilor cu care urcam in cabine,

celula de alarma 1 225x300 22 de ani de la ultima decolare...Astazi se implinesc 22 de ani de la moartea marelui pilot si scriitor Doru Davidoviciporneam motoarele, decolam.

Deveneau obisnuinta, niciodata rutina, deveneam stapanii, singurii, ai masinii de zburat. Incercam sa fim sobri, nu puteam fi sobri. Nu mai ajuta la nimic sa fim sobri. Eram mai destepti decat constructorii cu frunti boltite, care- si cunosteau alcatuirea pana la cel din urma surub – dar moarta. Intepenita in ganduri, in planse fosnitoare, in metal lucios, ce folos – prin creierii geniali misunau doar ecuatii.

Noi cunosteam avionul zburand.

Dar pentru a intelege bucatica asta esentiala din : a trai, ca sa admiti, trebuia sa fi incercat macar o data, sa-ti fi ars macar o data niste ani in minutele necesare aducerii unui avion mort la aterizare; sa insufletesti cu caldura mainilor scursa prin mansa, sa convingi tijele rupte, pompele blocate, camerele de ardere sleite.

Face parte din lucrurile blande care nu pot fi intelese, sau macar acceptate, decat de piloti.“-Doru Davidovici, Celula de alarmă-

 

Nu-ţi fie frică de ridicol; dacă simţi ce spui, dacă te pui pe tine curat în cuvinte, n-ai cum să fii ridicol. Fă-l pe Doru Davidovici Coperta Ridica te si Mergi 226x300 22 de ani de la ultima decolare...Astazi se implinesc 22 de ani de la moartea marelui pilot si scriitor Doru Davidovicicel de lângă tine să simtă ce simţi – dinăuntrul lui. Din afară poţi convinge, şi poţi înţelege lucrurile, dar fără să le simţi. Lucrurile pe care nu le simţi se uită, sau te poţi obişnui până la urmă cu ele, ceea ce e şi mai rău. Ce pleacă din tine nu se poate uita, şi nu te înşeală, şi atunci nu se poate întoarce niciodată împotriva ta; dar pentru asta trebuie să fii foarte curat cu tine, şi asta iar e greu. Ca un zbor cu motorul defect.“- Doru Davidovici, Ridică-te şi mergi-

 

 

 

 

 

Care dintre cartile scrise de Doru Davidovici este preferata voastra?

Incoming search terms:

Alte articole care s-ar putea sa-ți placă

Tag-uri: , , , , , , , ,

Categorie:: Editorial, People



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (17)

Feed RSS pentru comentarii

  1. cristea rares spune:

    l-am cunoscut pe nenea doru venea la noi la kogalniceanu si mai pleca la o vanatoare cu tatal meu pilot si el
    avea un coker pe care l-au si pierdut intr-o noapte
    avea un aro 10
    MARE OM

  2. Constantin Petrini spune:

    Dumitru Petra era pilot si om de mare clasa. Am fost colegi la Boboc. Acei oameni minunati ..

  3. [...] aviator Doru Davidovici s-a nascut pe 6 iulie 1945 si a fost un aviator si scriitor roman, pilot militar, un model pentru multe generatii de aviatori. El s-a stins din viata in data de 20 [...]

  4. Simona Opris spune:

    Din cauza lui Doru m-am indragostit iremediabil si pentru totdeauna de avioane desi meseria mea nu are nimic de a face cu aviatia. Sunt o incurabila romantica cand e vorba de ele si nici nu as vrea sa ma schimb vreodata.
    Eterna mea consideratie si admiratie Doru!!!!
    El a fost dintre “acei oameni minunati si masinile lor zburatoare”.

  5. Gonzo spune:

    Cateva ganduri intrerupte despre Doru..

    …Dori Davidovici “m-a scos” la simpla pe Mig 21. …Si nu a fost o hotarare usoara din partea lui..
    …Era pentru noi, cei tineri supersonisti, un mit! …Era langa noi, dar atat de sus, ca nu puteam sa-l percepem cat de aproape era..
    …Si se mai si turnase filmul “Destinatia Mahmudia” dupa una din cartile lui..
    …Ne facea placere sa-l vedem…

  6. george spune:

    L-am echipat pe Doru Davidovici cu costumul de compensare suprasarcina inainte de ultimul lui zbor.Eram soldat la celula de alarma.Nu s-a mai intors niciodata.Am simtit un mare gol in suflet.

  7. ion spune:

    daca stie cineva despre pilotul de vinatoare radu v nicolae cazut la data de 13.02.1963 la unitatea de aviatie de la deveselu cu mig 15 dubla comanda intr.un zbor de antrenament.multunesc.

  8. Ştefan spune:

    Pentru d-l Ion comentariul nr.7.Lăsaţi un nr. de tel.vă rog şi vă sun eu.Mulţumesc.

  9. Valeriu spune:

    Un mare om,.. mare caracter…. Pace tie!!

  10. Ştefan spune:

    Pentru d-l ION (comentariul nr.7din 06.11.2011)
    Revin la comentariul nr.7 din data de 6 noiembrie
    2011 în legătură cu incidentul din data de 13.02.1963 la Unitatea de Aviaţie de la Deveselu.
    D-l ION să-mi trimită nr. de tel. prin email (sau un comentariu aici) şi îl sun eu…
    Mulţumesc

  11. Constantin spune:

    A scris asa cum a trait.L-am cunoscut si admirat,am zburat sub acelasi cer,era sufletul nostru pe Borcea

  12. Constantin spune:

    Cand a aparut “CAII de la VORONET”,HARALAMB ZINCA(care tocmai publicase “Supersonicul 01 decoleaza in zori”)a trebuit sa se incline in fata debutantului DORU DAVIDOVICI.

  13. Radu Todeasa spune:

    Doru…Tom(cokeru`) …eram copil,venea la noi foarte des…eram mic nu stiam multe .. ma bagam sub masa unde manca Tom si mancam cu el din farfurie :) … avea o vorba Doru cand mama in intreba daca mananca o farfurie de supa “Mananc cum sa nu,noi aviatorii nu stim cand servim ultima masa”, Odihneasca in pace!

  14. Ovidiu spune:

    Sa te odihnesti in pace prieten drag!

  15. Gogu Velisaru spune:

    Am pierdut prin moartea prematura a lui D.Davidovici un as al pilotilor militarii de supersonice militare si un talent inascut de literatura S F.Am citit inainte de 89 tot ce a aparut sris de el la noi in librarii.Am lucrat periodic la Kogalniceanu ca mecanic de avion civil si l-am cunoscut intamplator comunitatea fiind mica la M.K.

  16. ion spune:

    Domnule Stefan va voi fi recunoscator daca voi afla detalii despre fratele meu Radu V Nicolae cazut la datorie la data de 14/02/1963 la Deveselu.Va las nr. meu de telefon 0722 309433.Va multumesc din suflet

  17. maniu daniel spune:

    Pana la urma,noi ceilalti care l-am cunoscut pe Doru D,doar din cartile lui,cum putem citi si cartea lui de debut-Caii de la Voronet?chiar nu o are nimeni?

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement