Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Click pentru detalii

MANUAL DE ZBOR PENTRU ZONA CLOPOTIVA- REGLEMENTARE AERONAUTICA RACR – AD – AADC

[ 3 ] 13 decembrie 2010 | Sebi

De Liviu Iovan;

Cadrul legislativ national si reglementari aeronautice

de referinta.

HG 912 / 25 / 08 / 2010 PENTRU APROBAREA PROCEDURIIDE AUTORIZARE A ZBORURILOR IN SPATIUL AERIAN NATIONAL, PRECUM SI A CONDITIILOR IN CARE DECOLAREA SI ATERIZAREA AERONAVELOR CIVILE SE POT EFECTUA SI DE PE / PE ALTE TERENURI SAU SUPRAFETE DE APA DECAT AERODROMURILE CERTIFICATE.

In temeiul art 108 din Constitutia Romaniei, republicata si al art 11 alin (1) si (2) din Ordonanta Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian civil, republicata, cu modificarile si complectarile ulterioare.

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare

Art  1.

(1)         Prezenta hotarare stabileste procedura de autorizare a zborurilor in spatial aerian national, cat si conditiile in care decolarea si aterizarea aeronavelor civile se pot efectua si de pe/pe alte terenuri sau suprafete de apa decat aerodromurile certificate.

(2)        Prevederile prezentei hotarari se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care efectueaza operatiuni aeriene cu aeronave civile sau de stat in spatial aerian national,  indiferent de cetatenia, respectiv, nationalitatea acestor persoane si indiferent de categoriile de aeronave utilizate si de statutul de inmatriculare / indentificare al acestora.

Art 3 .

(2)   Zborul in VFR al unei aeronave civile, executat in intregime intr-o zona de spatiu de clasa G, se considera autorizat daca aeronava este asigurata, dupa caz, conform legii, pentru daune aduse tertilor, iar pentru zborul respectiv operatorul aeronavei a depus un plan de zbor in conformitate cu reglementarile aeronautice in vigoare sau la alegerea operatorului, a facut o informare de trafic VFR la Ministerul Apararii Nationale, in conformitate cu procedura prevazuta in anexa nr. 1 a prezentei hotarari.

(3) Prevederile alin (1) si (2) nu exonereaza operatorul aeronavei de obligatia detinerii, dupa caz, a autorizatiilor, certificatelor si/sau licentelor prevazute de reglementarile referitoare la desfasurarea tupului respective de operatiune aeriana civila in spatial aerian national.

Art 8 .

(3)   Prin exceptie de la prevederile alin (1), o aeronava civila cu masa maxima la decolare mai mica de 5.700 kg care executa un zbor intern VFR  pe timp de zi , incadrat in categoria operatiunilor aeriene civile de lucru aerian sau aviatie generala, poate ateriza pe, si poate de asemenea decola de pe un teren / o suprafata de apa, altul/alta decat un aerodrom civil certificat, in urmatoarele conditii cumulative:

a) terenul sau suprafata de apa este amplasat/a in extravilanul localitatii si s-a obtinut avizul primarului localitatii respective pentru desfasurarea activitatilor de zbor pe terenul ori suprafata de apa respective/respective;

b) propietarul sau in cazul domeniului public, administratorul terenului ori al suprafetei de apa a aprobat utilizarea acestora de catre aeronava in cauza;

c) dimensiunile si configuratia terenului sau suprafetei de apa permit desfasurarea activitatii de zbor cu categoria respective de aeronava, in conditii de siguranta.

(9) Raspunderea pentru desfasurarea activitatii de zbor pe terenurile sau suprafetele de apa prevazute la alin (3) , cu respectarea reglementarilor aeronautice in vigoare privind siguranta zborului si securitatea aeronautica precum si raspunderea in cazul producerii de daune ca urmare a activitatii de zbor desfasurate pe astfel de terenuri ori suprafete de apa revin in totalitate operatorului aeronavei.

Art 11.

(1)      Operatorul unei aeronave care intentioneaza sa execute un zbor in spatial aerian national, inclusiv de clasa G, este obligat  ca inainte de inceperea zborului sa se informeze cu privire la cerintele , limitarile si restrictiile aplicabile zborului respectiv prevazute in AIP Romania in circularele de informare aeronautica si in mesajele de instiintare (NOTAM); si este direct raspunzator de respectarea acestora.

Termenii si conditiile de utilizare a terenurilor suprafetelor de apa.

1 -  Cu acordul primarului in baza art 8 din HG 912 / 2010

2 - In baza informarii Ministerului Apararii Nationale / Statul Major al   Fortelor Aeriene .

3 - Zborul se poate efectua in orice zi in care conditiile meteorologice specifice aeronavelor respective permite acest lucru.

4 - Zborul va fi efectuat in intervalul orar : de la rasaritul soarelui pana la apusul soarelui conform RACR –RA

5- Tipul de zboruri care pot fi executate :

a)   Zbor scoala

b)   Zbor dinamic

c)   Zbor termic

d)   Zbor de distanta

6- Caracteristici de zbor:

a)   Cu lansare de pe picioare

b)   Cu motor

Structura celor care executa zboruri in baza planificarii

si avizului de zbor.

1 -Persoane fizice detinatoare ale aeronavelor din clasa ULM ( motoparapante ) si clasa AUN (parapante, deltaplane si baloane)

2 – Persoane juridice ( cluburi, asociatii , fundatii ) care au ca obiect de activitate zborul cu aeronave ultrausoare.

Imaginile le gasiti la rezolutie buna si AICI

Aterizare Clopotiva

Cai de acces Clopotiva

Decolare Clopotiva

Tag-uri: , , , ,

Categorie:: Aerodrom

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (3)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Salutare!
    Ne-ar fi ajutat ceva mai mult dacă imaginile ar fi fost ceva mai mari. Eventual un link spre o sursă cu hărţile la o rezoluţie ceva mai mare.

    Toate cele bune,
    Cătălin Buzatu

  2. Sebi spune:

    S-a rezolvat !

  3. laxyadvadmila spune:

    hi, new to the site, thanks.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.