GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Efectul de turma | Intrebarea saptamanii: cat va influenteaza maniera de a zbura videoclipurile de pe internet, in care alti piloti risca pentru a impresiona?

[ 5 ] 21 decembrie 2012 |

Transmiterea informatiilor a evoluat foarte mult in ultima vreme. Din punct de vedere jurnalistic, acest lucru este benefic, noutatile fiind acum accesibile oricui, de oriunde. Exista insa si un dezavantaj: lipsa de control asupra celor postate. In cazul nostru, al practicantilor zborului, putem vorbi despre momentele de “nebunie ” ale altor piloti, postate ulterior pe internet.

Desi fiecare pilot are indemanarea lui, unii fiind mai priceputi in a manevra aparatele de zbor decat altii, ne intrebam daca a ii  vedea pe altii in actiune si a incerca sa fim ca ei ne pune in pericol viata, sau nu. Totodata, a incerca lucruri noi la mansa face parte din evolutia ta ca zburator. Unde sa fie oare bariera dintre pricepere/evolutie si risc?

Zilele trecute am dat peste un clip de-a dreptul impresionant si mi-a venit in minte aceasta intrebare: Cat de mult va influenteaza, si cum, faptul ca sunteti martorii unor asemenea fapte de curaj?

Cea mai mare problema a filmarilor de acest gen este ca protagonistii dau senzatia spectatorului ca ceea ce fac este floare la ureche, incurajand ca acestia, la randul lor sa incerce si sa creasca astfel gradul de risc. Cum in aviatie o data gresesti, va dati seama la ce conseciinte se poate ajunge doar privind ceva ce pare la prima vedere “misto” de facut.

Totodata, sunt convins ca exista si piloti care urmaresc astfel de filmari, luandu-si doza de adrenalina doar in fata calculatorului, iar la mansa respecta cu strictete regulile.

Tu, cel care citesti acum aceste randuri, in ce categorie te incadrezi? CAT si CUM te influenteaza astfel de filmari? Nu te sfii sa comentezi, caci poti sa te semnezi ca fiind anonim.

 

Tag-uri: , , , , , , , , , ,

Categorie:: Editorial, Pilot Magazin TV, Ultimele Stiri



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (5)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Solovieva spune:

    bestiala musculita, miscari de genu’ am bazut cu parapanta. Cred ca trebui sa fii inconstient sa iti imaginezi ca e simplu ce face individu’ la mansa. Mai degraba este mai mult decat stapan pe avion, ia sa ii schimbam aparatul sa vedem, ce va mai fi in stare sa ne arate.

  2. Solovieva spune:

    scuze pentru gerselile de editare :( de mai sus.

  3. Galea Olimpiu spune:

    Daca cu ani in urma tehnica zborului “neortodox” se putea deprinde doar daca asistai la o scena gen “uite asa nu se face” sau ti-era explicata o manevra de un pilot mai experimentat, care probabil nu-ti spunea tot, acum decand cu youtube si alte siteuri care gazduiesc filmuletele tuturor, posibilitatea de informare tinde spre infinit, atat ca si numar de filme care trateaza aceeasi manevra insa cu aparate si piloti diferiti, cat si ca posibilitate de vizionare fragmentata/slowmotion/HD care deschide posibilitati de analiza foarte detaliata imposibila la o vizionare live sau o poveste in gura hangarului…
    Provocare consta insa in a selecta informatiile valoroase, manevrele posibile de cele imposibile cu aeronava pe care zbori si evaluarea “performantelor umane” proprii inainte de actiune. Daca vreti, suntem unde se ajunsese cu forumurile de discutii acu cativa ani, cand persoane neautorizate/neavizate/nerecunoscute emiteau concluzii/solutii la probleme cu care n-aveau nici o treaba.
    Renuntand la teoretizare, nu pot sa gasesc o alta explicatie la evolutia gen “vrie’n'sus” a noilor piloti de parapanta fata de evolutia extrem de lenta a mea de acu mai bine de 10 ani, decat “Tata youtube” care intre timp devine mai important ca deja “bunicu Google” …
    Daca-mi permiteti si o concluzie on-topic, vizionarea clipurilor poate sa creasca nivelul nostru de profesionalism si doar pt simplu fapt ca, vedem ca SE POATE, insa cu o conditie:
    Sa servim fiecare filmulet cu un pahar de realism…
    Cer senin tuturor.

  4. Sergiu spune:

    Pilotii sunt prin definitie indivizi competitivi si istoric combativi.
    Pentru multi dintre noi, cei ce zburam aeronave ultrausoare sau aviatie generala, tendinta este de a evolua prin rafinarea tehnicilor de pilotaj, prin identificarea unor manevre posibil de realizat cu un model specific de aparat de zbor, samd.
    In cazul acestui videoclip, manevrele sunt mai mult decat posibile cu o marja rezonabila de siguranta in supercub.
    Sunt impresionante? Da. Sunt dificile? Da, si e nevoie de timp de zbor pe tip si model pana cand pilotul poate controla aeronava suficient de bine.
    Sunt periculoase? Daca terenul este cunoscut iar pilotul are experienta necesara pe tip, nu mai mult decat orice alta manevra in proximitatea solului.

    Cunoasterea limitelor proprii si asigurarea unei rezerve sunt obligatorii pentru succes. In rest, nu exista limite.
    Parerea mea

  5. Ionel Cinca spune:

    Candva, putin demult, aterizam si decolam, ori “touch and go” pe soselele patriei, in spatele pompelor “Peco” ori a statiei de tren din camp si ma simteam asa de bine…Pana cand mi s-a oprit motorul dupa o decolare de pe un teren accidentat ! Asta m-a convins ca-i mai bine sa te uiti si prin manuale ori sa mai tii cont de regulile de prin ele, ca-i mai putin dureros… Chiar daca scenele cu adrenalina raman amintiri frumoase…
    Ionut

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement