GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Tehnologia care i-a fost alaturi lui Felix Baumgartner in saltul supersonic

[ 0 ] 4 noiembrie 2012 |

Felix Baumgartner makes a 010 300x180 Tehnologia care i a fost alaturi lui Felix Baumgartner in saltul supersonicDesi el este eroul acestui record mondial, Felix Baumgartner nu trebuie sa ramana singura persoana mentionata in aceasta performanta istorica, a primului om care a sarit din cosmos, depasind in cadere viteza sunetului.

Pentru ca imaginea saltului sa fie cu adevarat completa, trebuie sa vorbim si despre tehnologia proiectata din capsula ce l-a ridicat pana in stratosfera, costumul special si parasuta care l-a ajutat sa aterizeze in siguranta pe pamant.

  • Capsula

Avand o greutate de 1.3 tone, capsula cu ajutorul careia Felix Baumgartner a urcat pana in stratosfera a fost realizata in asa fel incat sa cantareasca cat se poate de putin, dar si sa fie extrem de rezistenta.

Astfel, masinaria a fost construita din fibra de sticla si  un aliaj din crom si molibden, din care sunt realizate si custile soferilor de curse si  spuma izolanta. Felix Baumgartner a fost astfel ferit de temperaturi de -90 grade Fahrenheit si de forte de +8G.

  • Senzorii

In zona pieptului lui Felix Baumgartner, inginerii au proiectat “creierul” costumului sau, adica senzori care au inregistrat altitudinea, viteza si locatia, pentru ca cei de la sol sa monitorizeze in orice clipa ce se intampla cu acesta.

De asemenea, pe piept a avut montat si microfonul, extins pana la casca, dar si o camera HD cu vedere de 120 grade.

  • Camerele foto-video

Pentru a nu rata niciun moment din timpul sariturii, inginerii l-au echipat  pe Felix cu o multitudine de camere video si foto.

Astfel, capsula  a fost dotata in aceasta misiune cu 9 camere ultra performante, dintre care 3 fixe de rezolutie inalta si 3 camere digitale cinematografice cu o rezolutie de 4000 x 2000 pixeli. Alaturi de camera pozitionata pe piept, Felix a mai avut doua camere montate, cate una pe fiecare tibie.

  • Parasuta

Aceasta a fost construita in 5 ani de zile si cantareste de 3 ori mai mult decat una normala, adica 27 de kilograme.

Alaturi de parasuta principala, inginerii au gandit si o parasuta de siguranta care s-ar fi deschis in momentul in care Felix ar fi cazut din stratosfera necontrolat, aceasta reusind sa-l reechilibreze in timpul caderii. Parasuta putea fi deschisa in caz de urgenta cu ajutorul unui buton montat pe manusa ce ar fi trebuit apasat timp de 3 secunde.

In acelasi timp, Felix a fost dotat si cu un buton cu care ar fi taiat aceasta parasuta, care, deschisa la o altitudine foarte mare, l-ar fi incetinit prea mult din cadere si l-ar fi pus in pericolul de a ramane fara oxigen pana la aterizare.

De adaugat este faptul ca, pe langa toate cele enuntate mai sus, in spatele unui scenariu bine pus la punct, a stat o echipa alcatuita din zeci de oameni.

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Editorial, PeopleTe pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu
Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement