GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Image and video hosting by TinyPic

Mit sau realitate? Avioanele pot manipula prognoza meteo!

[ 1 ] 8 august 2012 |

Se pare ca, atunci cand avioanele trec in viteza prin formatiunile noroase au un efect similar cu operatiunile de insamantare a norilor, cand cristale de gheata sunt create in atmosfera pentru a produce precipitatii.

Studiul se bazeaza pe imagini din satelit cu formatiunile noroase aflate in jurul aeroporturilor, a caror comportament a fost evaluat cu ajutorul computerelor, scriu cei de la stirileprotv.ro

Efectele secundare ale zborurilor pot fi cel mai mai bine observate in apropierea celor mai aglomerate aeroporturi din lume, ca de exemplu Heathrow, unde mai mult de 1.200 de avioane aterizeaza sau decoleaza in fiecare zi.

  • Cum se produce fenomenul

Fenomenul se produce cand avioanele intra in viteza prin norii care contin apa foarte rece sau picaturi de apa cu temperatura de – 10 grede Celsius sau mai putin.

Atunci cand o aeronava trece prin nor, aerul din spatele aripilor si a elicelor/motoarelor se dilata si se raceste rapid. Aceste scaderi bruste de temperatura sunt suficiente sa inghete picaturile de apa, transformandu-le in cristale de gheata.

In timp, aceste cristale cresc, afectand picaturile de apa vecine. In acest fel, in formatiunile noroase se creeaza o gaura care se mareste timp de mai multe ore, crescand sansele de ninsoare sau ploaie.

Este putin probabil insa ca traficul aerian sa influenteze climatul la nivel global, mai spun cercetatorii. Cu toate acestea nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta au vorbit despre o relatie intre zborul avioanelor si prognoza meteo.

Voi ce parere aveti?

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Avioanele vor zbura cu grăsime de pui?!
  2. Informarea meteorologica
  3. Totul despre Catalogul ARESTI
  4. Cum devin pilot militar?
  5. Inca nu faci parte din APPAUM? Atunci e timpul sa devii membru!
  6. Avionul – descriere şi funcţionare(V)
  7. „Turul inimii”

Tag-uri: , , , , ,

Categorie:: Avioane, Editorial, Lectia de zbor

Image and video hosting by TinyPic


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (1)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Ionut spune:

    Desi pare demn de teoria conspiratiei…explicatiile stiintifice ma fac sa fiu de acord cu voi.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.