GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Lectia de zbor: Cunoaste-ti nevoia de oxigen. Totul despre hipoxie

[ 0 ] 7 noiembrie 2011 |

Oxigenul este unul dintre multii factori din aviatie unde trebuie sa-ti setezi propriile limite, care ar trebui sa fie sub nivelul celor impuse de regulamentele internationale. Reglementarile privind nevoia de sisteme de oxigenare in avion spun ca acestea se monteaza sau se folosesc daca zbori peste 12.500 picioare. Exista insa cazuri cand esti nevoit, ca pilot sau pasager sa iti pui masca de oxigen de la 5.000 picioare.

Cu cat urcati mai repede in atmosfera, presiunea partiala de oxigen creste. Asta inseamna ca numarul moleculelor de O2 din respiratie scade, si multe dintre hemoglobinele care duc oxigen catre celule…se plimba goale prin organism. In aceasta situatie, apare treptat fenomenul…sau mai bine zis afectiunea numita hipoxie (cuvant de origine greaca ce s-ar traduce printr-un nivel mai scazut decat cel normal de oxigen in organism).

La aparitia hipoxiei fiecare om reactioneaza diferit, asa ca nu exista simptome clare. Totodata, inaltimea la care incepeti sa aveti aceste tulburari difera, in functie de zona in care locuiti. Un om care locuieste in zone muntoase spre exemplu, va rezista pana la altitudini mai mari fata de un om care locuieste in campie. Totodata, daca zburati mereu la inaltimi mari organismul vi se va adapta, iar hipoxia isi va face simtita prezenta mai tarziu.

Primele simptome ale lipsei de oxigen in organism sunt subtile. Puteti incepe sa simtiti dureri de cap, sa respirati mai greu, sau o presiune stranie in spatele ochilor. Retineti aceste prime simptome, caci la aparitia lor mai puteti face ceva: sa coborati in inaltime sau sa va puneti masca de oxigen. Simptomele avansate impiedica deja desfasurarea unui zbor sigur, caci va puteti pierde cunostiinta.

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Totul despre Girocopter- partea XII- Pilotarea girocopterului
  2. Totul despre Catalogul ARESTI
  3. 10 lucruri de stiut despre avion
  4. Un pasager a încercat să deschidă uşa avionului la 11.000 de metri fiindcă i s-a părut că totul “e un simulator de zbor”
  5. Impresii de la zbor…

Tag-uri: , , , , , , ,

Categorie:: Editorial, Pilot Magazin

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.