GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Cum am sarbatorit 80 de ani de la primul record sportiv roman – Saltul de la 6.000 metri al Smarandei Braescu

[ 3 ] 28 octombrie 2011 |

Miercuri seara, pe 26 octombrie, la sediul Aeroclubului Romaniei de pe bulevardul Lascar Catargiu au fost sarbatoriti 80 de ani de la o multipla performanta aeronautica (octombrie 1931): saltul Smarandei Braescu de la 6.000 de metri din avionul pilotat de acrobatul Alexandru Papana, recordul de inaltime cu un avion de fabricatie romaneasca, 105 ani de la nasterea pilotului Papana, cel ce a purtat-o pe Smaranda Braescu pana la inaltimea de salt si a vegheat ca ea sa aterizeze cu bine. Pe scurt, s-a sarbatorit primul record mondial sportiv al Romaniei.

In ciuda importantei mari a intrunirii, in spatiul amenajat de la etajul unu al cladirii Aeroclubului nu am vazut mai mult de 30 de participanti. Putini, stiu, insa toti nume grele ale aviatiei romane. Printre acestia, istoricul Dan Antoniu, generalul Iosif Rus, Constantin Voicu – vicepresedintele Federatiei Aeronautice Romane, Bogdan Soare – directorul de zbor al institutiei gazda si, cea datorita careia eram cu totii acolo, Dr. Ana Maria Sireteanu, insasi stranepoata marii parasutiste.

“Publicul” venit a fost destul de mic, dar de calitate. Pacat insa ca simpozionul nu s-a mediatizat pe cat ar trebui. Dupa cum spunea chiar domnul Gheorghe Iancu, detinatorul recordului de aterizare la punct fix in punctul zero, prezent si el la intrunire: “Daca nu e prezenta vreo’ Senzuala…nu mediatizeaza nimeni”.

Lasand deoparte ironia domnului Iancu, ne-am simtit bine, am aflat multe lucruri interesante despre aviatia acelor vremuri, am vazut o proiectie de poze cu cei doi recordmeni si, la final, am socializat la un paharel de suc.

In incheiere tin sa laud initiativa Aeroclubului Romaniei fara de care acest eveniment nu ar fi avut unde sa se tina. Am inteles ca vor mai organiza astfel de simpozioane pe tematica istorica. Lucru de laudat dealtfel, caci daca nu stim istoria, nu vom intelege prezentul si viitorul sportului aeronautic (si nu numai).

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Smaranda Braescu sarbatorita printr-o competitie feminina de parasutism
  2. Duminica, 26 iunie va incepe competitia de planorism “Oldies but Goldies”
  3. Faceţi cunostinţă cu Vulturii Tricolori
  4. Oldies but Goldies. Castiga trei zboruri oferite de Aeroclubul Romaniei. AFLA AICI CUM
  5. Aviatia sportiva a comemorat 60 de ani de aviatie reactiva in Romania!
  6. Competitia “Oldies but Goldies” s-a aliniat pentru decolare
  7. A fost si Otopeni Air Show 2011. Cum? Minunat!

Tag-uri: , , , , , ,

Categorie:: Editorial, Pilot Magazin

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Comentarii (3)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Eddy spune:

    Trist…nu vezi prea multi tineri, numai fosta genaretie traind din amintiri.
    Dar e mai bine decit nimic.

  2. Sebi spune:

    au fost oameni de calitate

  3. Mihai spune:

    Sebi, ar fi bine daca ai dezvolta putin, sa stim cine si ce a spus acolo. Cei care nu au reusit sa ajunga la simpozion, desi ar fi vrut, merita, poate, sa afle cate ceva din cele expuse la tribuna manifestarii.
    Mie imi pare rau ca nu am putut participa, e departe pentru mine si imposibil sa lipsesc de la lucru pentru a partcipa la toate manifestarile pe care as vrea sa le vad. Cu atat mai mult cu cat istoria aviatiei e ceea ce ma intereseaza cel mai mult.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.