GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

101 ani de la primul zbor al unui avion romanesc, in Romania

[ 1 ] 17 iunie 2011 |

Istoria aviaţiei noastre începe cu Aurel Vlaicu. La 17 iunie 1910, pe câmpul de la Cotroceni, el se desprindea de sol cu avionul de concepţie proprie ,,Vlaicu Nr.1 – model 1910’’, aparţinând Armatei Române. Era primul zbor al unui avion construit de un român, în România.

Nascut pe 19 noiembrie 1882 la Bintinti (comuna care astazi ii poarta numele), Aurel Vlaicu a fost un pionier al aviatiei mondiale, dar si un destoinic inginer si inventator. Dupa absolvirea liceului la Sibiu, urmeaza cursurile facultatilor de mecanica din Budapesta si München, de unde va primi diploma de inginer. In timpul sederii la München el proiecteaza primul aparat de zbor cu aripi batante, actionat de arcuri, dar va abandona curand proiectul, convins ca viitorul apartine aeronavelor propulsate de motoare.

vlaicuback 300x163 101 ani de la primul zbor al unui avion romanesc, in Romania

foto: motoparapanta.wordpress.com

vlaicustamp 300x206 101 ani de la primul zbor al unui avion romanesc, in Romania

Dupa ce lucreaza la fabrica de automobile Opel din Russelheim, Germania, revine in satul natal in 1908 si, alaturi de fratele sau Ion, construieste un planor cu care a efectuat mai multe zboruri la Bintinti. La indemnul colegului sau de scoala, Octavian Goga, vine la Bucuresti, spre a face demonstratii cu aeromodelul construit de el, uimind personalitatile epocii. Sprijinit de autoritati, Vlaicu construieste la Arsenalul Armatei avionul Vlaicu I, cu care zboara, la 17 iunie 1910, peste campul de la Cotroceni. Cu acest aparat participa la manevrele militare din toamna aceluiasi an si reuseste sa duca un mesaj cifrat de la Slatina la Piatra Olt, situand tara noastra pe locul al doilea in lume, dupa Franta, in utilizarea aeronavelor cu destinatie militara.

vlaicu 1 929ecd9b3d 300x203 101 ani de la primul zbor al unui avion romanesc, in Romania

Înainte de a finaliza construcţia avionului numit Vlaicu I, se deplasează la Paris, cu suma de 14.0000 lei, unde se întâlneşte cu Traian Vuia şi împreună cu inventatorul român comandă un motor. În mai 1910, motorul intră în posesia lui Vlaicu, iar pe 17 iunie 1910 efectuează primul zbor cu acest aparat, la o înălţime nu mai mare de 4 m.

Avionul Vlaicu I era format dintr-un tub de aluminiu, lung de 10 m, baza care susţinea toate elementele aparatului. Trenul de aterizare era format în partea anterioară din 2 roţi independente, cu pneuri şi amortizoare din cauciuc. Aparatul de zbor era dotat cu un motor de 50 CP (1.200 ture/min) Gnôme-Omega cu şapte cilindri în stea. Acesta punea în mişcare două elice imaginate şi construite de Vlaicu. Părţile componente erau în aşa fel aşezate încât centrul de greutate să fie foarte jos, iar aparatul să aibă o stabilitate sporită.

În decembrie 1910 Vlaicu a început construcţia avionului Vlaicu II, în cadrul Şcolii de Arte şi Meserii din Bucureşti. Noul avion cântărea 200 kg, iar motorul era amplasat deasupra aripii pentru a-i mări stabilitatea.

26 aurel vlaicu langa aeroplanul proiectat si construit de el1 208x300 101 ani de la primul zbor al unui avion romanesc, in Romania

În 1912 a participat cu avionul său la concursul internaţional de aviaţie de la Aspern.

După ce s-a întors la Bucureşti a început să planifice realizarea avionului Vlaicu III, cu care îşi propunea să treacă munţii Carpaţi. Deoarece piesele pentru noul avion întârziau să apară, Vlaicu s-a hotărât să zboare peste Carpaţi cu Vlaicu II, destul de uzat la acel moment.

În ziua de 13 septembrie, în drumul său spre Orăştie, unde era aşteptat pentru serbările Astrei, lângă Băneşti, în apropierea Carpaţilor, Vlaicu se prăbuşea din înălţimi. Vestea despre moartea sa a fost primită cu tristeţe de audienţa care îl aştepta, precum şi de întreaga populaţie, care era ţinută la curent de presa vremii cu activităţile aviatice ale lui Aurel Vlaicu.

In memoria marelui aviator Aurel Vlaicu si a primului sau zbor de pe campul de la Cotroceni, fundatia “O sansa pentru viitor” organizeaza la Palatul Parlamentului, in sala grupului parlamentar PNL, sambata, 18 iunie, ora 12,00 o manifestare care va cuprinde o prezentare a realizarilor marelui aviator Auirel Vlaicu, informatii despre aviatia de scoala si sportiva. Publicul va avea acces incepand cu orele 11,00. Manifestarea va dura aproximativ 2 ore si 30 min.

Copii prezenti vor primi cate o macheta de avion, reviste de aviatie si evident…multe dulciuri.

Pentru informatii suplimentare: Constantin VOICU, tel 0722222076.

 

Incoming search terms:

Alte articole care s-ar putea sa-ți placă

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Aerodrom, Aventură, Avioane, Editorial, Evenimente, Fotografii, People, Pilot Magazin TV, Publicitate, Timp liber, Turism aerian, Ultimele Stiri



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement